Często między śniadaniem a obiadem borykamy się z dokuczliwym głodem. Nie jest dobrze wstrzymać się wtedy z jedzeniem czekając na obiad, ponieważ głód jest sygnałem, że nasz organizm potrzebuje ważnych dla niego substancji.
Dlatego właśnie drugie śniadanie warto zjeść, nawet wtedy, gdy się odchudzamy, ponieważ zjedzenie drugiego śniadania wpłynie na ograniczenie spożycia dania obiadowego. Drugie śniadanie powinno składać się z kanapki, posmarowanej smalcem lub masłem, z dodatkiem wędliny lub grubego plastra ugotowanego mięsa.
Należy jednak pamiętać, że o tej porze zapotrzebowanie naszego organizmu wzrasta nie tylko na substancje energetyczne, ale także na substancje mineralne i witaminy. W tym przypadku kanapki bankietowe w Poznaniu warto wzbogacić różnymi rodzajami surowych warzyw, takich jak cebula, pomidor, ogórek czy papryka.
Doskonałym pomysłem na drugie śniadanie mogą być sałatki warzywne. Podstawowym dodatkiem drugiego śniadania powinien być owoc, na przykład jabłko, gruszka, brzoskwinia czy banan, ponieważ zawierają one niezbędne kwasy organiczne, cukry, witaminy oraz inne składniki mineralne.