Fasola po bretońsku

Fasola po bretońsku, co ciekawe w Bretanii jest zupełnie nieznana, za to bardzo często gości na polskich stołach. Skąd wzięła się taka nazwa? Dokładnie nie wiadomo, ale faktem jest, że jest to jedna z ulubionych potraw polaków.

Składniki niezbędne do przyrządzenia potrawy: 2 szklanki drobnej fasoli typu jasiek, około 10 dkg kiełbasy, koncentrat pomidorowy, 1 duża cebula, pieprz i sól do smaku, przyprawa warzywna typu jarzynka. Sposób przygotowania potrawy: Krok 1: Fasolę dokładnie płuczemy, następnie solimy i zalewamy wodą, a potem odstawiamy by napęczniała.

(Najlepiej przygotować fasolę dzień wcześniej i odstawić ją by napęczniała na noc). Krok 2: Fasolę gotujemy w wodzie, w której była moczona w nocy.

Należy zwrócić uwagę na to, by fasola była cały czas przykryta wodą. Krok 3: Obieramy cebulę i kroimy w drobna kostkę.

Krok 4: Kiełbasę kroimy w kostkę. Krok 5: Kiełbasę i cebule podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do miękkiej fasoli.

Krok 6: Potrawę doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką. Krok 7: Dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze przez klika minut.

Krok 8: Jeśli potrawa będzie zbyt rzadka, można ją zagęścić mąka i śmietaną. Uwaga: Podajemy z pieczywem lub puree ziemniaczanym.

www.kongresantropologiczny.pl