Idealne dania z grilla

Sezon grillowy co roku rozpoczyna się wraz z długim majowym weekendem. To właśnie wtedy większość z nas udaje się na działki bądź nad jeziora i rozpoczyna grillowanie. Co oprócz typowej kiełbasy można przyrządzić na grillu i w jaki sposób to zrobić, aby było naprawdę dobre? Na grillu możemy oczywiście położyć każde mięso – najsmaczniej wychodzą jednak te, które mają tzw.

marmurkową strukturę, czyli więcej tłuszczu. Należą do nich przede wszystkim wołowina, wieprzowina oraz jagnięcina. Grillować możemy oczywiście także drób, jednak uważajmy, żeby nie wyszedł zbyt suchy.

Dobrze wcześniej zamarynować go, np. w musztardzie i czosnku bądź sosie sojowym. Mięso nie może również być zbyt grube – najlepiej, aby miało od 2 do 4 centymetrów.

Alternatywą dla tłustych mięs, które może są bardzo dobre, ale już mniej zdrowe są oczywiście ryby, np. łosoś. Grillowane w folii z warzywami takimi jak cukinia i odpowiednimi przyprawami z pewnością będę wyśmienite.

Wybierając się na grilla nie zapominajmy o dodatkach – ryż czy lekkie sałatki będą najlepszym wyborem.

www.kimah.com.pl