Koncerny stawiają na żywność bez glutenu

Gluten będący mieszanką białek roślinnych, występujący w ziarnach niektórych zbóż, jeszcze do niedawna znany był z nazwy nielicznym. Dzisiaj niemal prawie każdy wie, czym jest gluten i do czego może doprowadzić jego spożywanie. Coraz popularniejsze są zarówno diety, jak i produkty bezglutenowe.

To za sprawą wielu opublikowanych wyników badań, które wskazały na jego szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Już nie tylko alergicy i zmagający się z chorobą celiakii decydują się na rezygnację z produktów, które zawierają ten składnik, ale również coraz większa część społeczeństwa chcąca żyć zdrowo. Ze względu na to, że produkty bezglutenowe cieszą się coraz większym powodzeniem, producenci popularnej żywności również zdecydowali się na produkcję bez glutenu.

Zarówno duże koncerny, jak i mniejsi producenci, coraz częściej swoje produkty opatrują napisem „bez glutenu”. Tradycyjną linię produktów, zastępują tą, na którą jest popyt. Żywność bezglutenową można znaleźć już w każdym sklepie, ponieważ jest ona przyszłością polskiego przemysłu spożywczego.