Naczynia do serwowania oliwek

Oliwki to dobry pomysł na przystawki. Warto podać je w apetyczny sposób, serwując w odpowiednich naczyniach i za pomocą różnych akcesoriów. Naczynia na oliwki nie są popularnym elementem kuchennym, ale ich kupno będzie dobrym pomysłem, jeśli często podajemy je gościom.

Oliwki można wyłożyć do naczynia w kształcie małej łódki i postawić nas stole. Każdą z oliwek warto nakłuć małym widelczykiem. Dostępne są także nieduże miseczki z oddzielnym miejscem na wykałaczki.

Oliwki można podać na porcelanowym półmisku lub talerzu z przegrodami i wydzielonym miejscem na widelczyki. Można dostać naczynia nawet wykonane ze srebra. Akcesoria do nabierania oliwek także mogą robić wrażenie.

Wykonane ze stali nierdzewnej sztućce z otworkiem pozwalają na odsączenie oliwek z zalewy. Takie sztućce można umieścić w specjalne wyznaczonym do tego miejscu na półmiski lub po prostu w kubeczku. Można również nabić wykałaczki w każdą z oliwek lub postawić na stole pojemniczek z wykałaczkami.