Wczasy nad morzem wiążą się nieodłącznie z leżeniem na plaży, ale także odwiedzeniem niezliczonej ilości knajpek i restauracji, których wszystkie nadmorskie miejscowości posiadają co nie miara.
Jakich nadmorskich potraw bez wątpienia musi spróbować każdy wczasowicz? Jeśli chodzi o dania obiadowe są to oczywiście wszelkie potrawy z ryb.
Uważnie wybierajmy jednak restauracje i dowiedzmy się, na jakie ryby jest akurat sezon.
Lokale gastronomiczne kierując się wyłącznie chęcią zysku często jako „świeże” sprzedają ryby, których w danym momencie nie można nawet łowić.
Jeżeli już znajdziemy dobry lokal wybierzmy rybę z grilla lub pieczoną w piecu z dodatkiem aromatycznych ziół – taka smakuje najlepiej.
Jednym z najbardziej charakterystycznych cech nadmorskich miejscowości to także mnóstwo punktów serwujących lody i gofry.
Nic dziwnego – kręcony amerykański rożek, czekoladowa gałka czy gofr z bitą śmietaną i owocami nigdzie nie smakuje tak dobrze jak nad morzem.
Takie miejsca mają po prostu swój klimat.