Indukcyjne płyty ceramiczne pozwalają na wytwarzanie ciepła bezpośrednio na samym dnie naczynia. Swoim wyglądem przypominają zwykłe płyty ceramiczne. Inny jest natomiast sposób grzania.
Wtórne przekazywanie ciepła od naczynia do samej płyty, prowadzi do nagrzewania się płyty indukcyjnej. Ceramiczne płyty indukcyjne pozwalają na oszczędzanie energii. Zużywają jej znacznie mniej niż klasyczne płyty ceramiczne, co na pewno przyniesie pozytywne skutki w dłuższym okresie użytkowania. Konstrukcja może być wzmocniona przez płaskowniki ze stali nierdzewnej.
Takie płyty przyspieszają również samo gotowanie. Jednak cena takiego modelu jest wyższa. Nowoczesne rozwiązania odzwierciedlają taki, a nie inny koszt.
Płyty indukcyjne wymagają stosowania odpowiednich naczyń. Powinny być one wykonane z metali, które przyciągają magnes. Zakazane jest używanie naczyń ze szkła, stali szlachetnej czy z aluminium.
Kucharz, który zamierza korzystać z ceramicznej płyty indukcyjnej na pewno doceni jej właściwości i zaopatrzy się w odpowiedni zestaw naczyń.