Aby móc mówić o rozwoju przemysłu spożywczego, konieczne jest przeanalizowanie poziomu innowacyjności tego segmentu rynku. Rozwój bowiem wiąże się nierozerwalnie z innowacjami, które dotyczą wielu aspektów. Współczesny kształt polskiego przemysły spożywczego, w niewielkim stopniu przypomina ten, z którym mieliśmy do czynienia przed laty. Obecnie przemysł spożywczy jest mocno zrównoważony i opiera się w głównej mierze na nowych technologiach. Natomiast innowacyjność przemysłu spożywczego dotyczy zarówno jest sfery produktowej, produkcyjnej, jak również marketingowej.
Współcześnie przemysł spożywczy może poszczycić się wieloma innowacyjnymi rozwiązaniami. Producenci żywności stawiają na nowe sposoby produkcji, nowe technologie, innowacyjne procesy produkcyjne. Stawiają na nieustanny rozwój, który jest konieczny do uzyskania odpowiedniego poziomu jakości wytwarzanych produktów. Innowacyjny przemysł spożywczy to taki, który nie zaprzestaje na kolejnych etapach rozwojowych. Wciąż unowocześnia swoje metody i działania po to, by móc przybliżać się do coraz to nowych innowacyjności.