Włoski pomysł na obiad

Włoska, jednogarnkowa potrawa może być bardzo dobrą alternatywą dla polskich, tradycyjnych dań obiadowych. Potrawa jest bardzo prosta do przyrządzenia, a do tego także bardzo sycąca oraz, dzięki dodatku natki pietruszki – bardzo zdrowa.

Składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, co potrawa szybka w przygotowaniu, dzięki czemu jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Niezbędne składniki: 30 dkg pokrojonej w plastry wędliny (szynka lub kiełbasa szynkowa), pół opakowania makaronu kokardki, 15 dkg boczku, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, 20 dkg żółtego sera, śmietana, pęczek lub dwa pęczki natki pietruszki.

Przygotowanie: Krok 1: Ugotuj makaron kokardki al dente. Następnie przestudź.

Krok 2: Na łyżce oliwy z oliwek zeszklij pokrojoną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Krok 3: Do cebuli i czosnku dodajemy następnie pokrojony w małe plasterki boczek oraz plasterki wędliny o wielkości 2 cm x 2 cm.

Wszystko razem podsmażamy pilnując by się nie przypaliło. Krok 4: Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do potrawy na patelni cały czas trzymając ja na małym ogniu.

Ser powinien się roztopić, ale nie może się przypalić. Krok 5: Do potrawy dodajemy ugotowany makaron, a zaraz potem pół śmietany oraz drobno posiekaną natkę pietruszki w dużej ilości.

Całość należy dobrze wymieszać i połączyć.