Zbożowe znaczy zdrowe

Prawidłowo zaplanowany jadłospis, powinien składać się z co najmniej pięciu porcji produktów zbożowych. Każdego dnia, produkty zbożowe powinny stanowić 40% naszego pożywienia. Najlepiej, jeśli zboża uprawiane są organiczne i nie są genetycznie modyfikowane. Zboża są głównym źródłem energii, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Produkty zbożowe bogate są także w składniki mineralne i witaminy, a także błonnik, który reguluje pracę jelit. Produkty zbożowe zawsze były kluczowym pokarmem wszystkich kultur, niestety obecnie są pomijane w codziennym żywieniu. Jeśli jesteśmy zwolennikami produktów zbożowych, powinniśmy wybierać produkty z grubego przemiału, ponieważ są one bogatsze w składniki odżywcze, zawierają więcej witamin z grupy B oraz błonnika. Oprócz spożywania pieczywa ciemnego- pełnoziarnistego, typu graham, zaleca się także spożywanie kaszy gryczanej i jęczmiennej, brązowego ryżu oraz makaronu razowego.

Przed wyborem właściwych produktów zbożowych dostosowanych do naszej diety, warto zapoznać się z właściwościami poszczególnych gatunków zbóż.