Zupa meksykańska

Świetną alternatywą dla rosołu jest podanie na niedzielny obiad zupy meksykańskiej, przez niektórych zwanej też zupą czerwoną. Zupa meksykańska jest daniem bardzo sycącym i może być serwowana jako pierwsze danie przy obiadach dwudaniowych lub też jako samodzielny obiad. Niezbędne składniki: 1 duża cebula, oliwa z oliwek 0,5 kg mięsa mielonego, 3 średniej wielkości ziemniaki, 1/2 czerwonej papryki woda, około 40 dkg wędliny w plasterkach (szynki lub kiełbasy szynkowej), słodka papryka czerwona w proszku, ostra papryka czerwona w proszku, sól, pieprz, majeranek, fasola czerwona w puszce, przecier pomidorowy, łyżka mąki. Sposób przygotowania: Krok 1: Ziemniaki obierany i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej warzywa. Cebula powinna zostać delikatnie przypalona, po to, by nadać zupie wyjątkowego smaku. Podsmażone w ten sposób warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą oraz wstawiamy na gaz, by zupa zaczęła się delikatnie gotować. Krok 2: Mięso mielone również podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek. Mięso należy dobrze rozdrobnić na patelni i delikatnie podsmażyć.

Następnie przekładamy je do garnka z warzywami. Krok 3: Wędlinę kroimy na kawałki 2 cm x 2 cm i wkładamy do gotującej się zupy. Dodajemy też puszkę fasoli czerwonej. Krok 4: Paprykę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z gotującą się zupą.

Krok 5: Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką ostrą i słodką. Krok 6: Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, a na koniec, jeśli istnieje taka potrzeba, zagęszczamy ją wodą z mąką.

www.wojciecholejniczak.pl