Ciepło nie tylko na sercu
Ważną sprawą podczas zdrowego odżywiania jest to, aby utrzymywać ciepło w żołądku. Organizm lepiej funkcjonuje, gdy nasz żołądek utrzymuje stałą temperaturę, niż gdy temperatura w nim gwałtownie spada. Jeśli borykamy się z częstym problemem zimnych rąk czy stóp, warto zadbać o zjedzenie potraw, które rozgrzeją nas od środka.
W sytuacjach, gdy jest nam chłodno lub mamy problem niedokrwienia, nie należy spożywać tak zwanych produktów wychładzających. Unikajmy wtedy produktów surowych, zimnych i kwaśnych, takich jak na przykład koktajle mleczno-owocowe, jogurty, dżemy, napoje gazowane lub niegazowane, surówki oraz owoce cytrusowe. Jeśli naszym problemem są ciągłe napady zgagi, nie możemy spać w nocy lub jest nam gorąco zbyt często, jest to znak, że musimy ograniczyć spożywanie mięsa, ostrych przypraw, imbiru i czosnku.
Częściej musimy wtedy zażywać ruchu na świeżym powietrzu i ograniczać stres. Dla zachowania spokoju żołądka, warto zrezygnować ze spożywania mrożonek. Lody zbyt mocno wychładzają organizm i źle wpływają na nasz żołądek.
Warto pamiętać, by produkty wyciągnięte prosto z lodówki nabrały temperatury pokojowej przed spożyciem.