Nietermiczne sposoby utrwalania żywności
Poddanie żywności obróbce wysokiej, lub niskiej temperatury to współcześnie najprostsza, a zarazem najpowszechniejsza metoda utrwalania żywności.
Wszystko idzie jednak w tym kierunku, aby produkty spożywcze konserwować w inny sposób, przede wszystkim zdrowszy i bezpieczniejszy.
Producenci żywności wraz z naukowcami, starają się wprowadzić do procesów produkcyjnych nowe możliwości utrwalania produktów spożywczych.
Mają na uwadze takie nowe technologie jak mikrofiltracja, wysokie ciśnienie, ultradźwięki, promieniowanie jonizujące, czy zmienne pole magnetyczne.
Wszystkie z tych metod zostały już sprawdzone, jednak nieustannie poddawane są kolejnym próbom.
Wykorzystanie ich w procesach utrwalania żywności, ma przede wszystkim wpłynąć na jakość wytwarzanych produktów oraz zachowanie wszystkich ich najlepszych wartości odżywczych.
Nowoczesne technologie nietermicznego utrwalania żywności, stopniowo zaczną zastępować tradycyjne sposoby konserwacji.
Współcześnie niektóre zakłady już wprowadzają do procesów produkcyjnych nowe możliwości, jednak ich całkowite zaadaptowanie nastąpi w przyszłości.