Podjadanie nałogiem
Podjadanie wydaje się być czynem bezkarnym, ponieważ trudno jest wtedy liczyć kalorie. Z podjadaniem jest jak z nałogiem, ponieważ z czasem staje się ono odruchowe.
Niestety najczęściej podjadamy produkty wysokokaloryczne, takie jak chipsy, słone paluszki czy ciastka. Ciągłe podjadanie prowadzi do spożywania kalorii w nadmiernych ilościach, co w konsekwencji prowadzi do nadwagi i otyłości.
Na uniknięcie podjadania znaleziono kilka sprawdzonych sposobów. Główną przyczyną tego nawyku jest spożywanie posiłków nieregularnie.
Taki sposób jedzenia jest przyczyną gwałtownego stężenia cukru we krwi, co w konsekwencji prowadzi do nagłych i niekontrolowanych napadów głodu i nadmiernego apetytu. Aby uniknąć podjadania i jego negatywnych skutków, należy: jadać mniej, ale częściej, odpowiednio zbilansować posiłki pod względem kaloryczności, ograniczać jedzenie przed telewizorem, wyeliminować z jadłospisu niezdrowe przekąski i zastąpić je świeżymi warzywami, owocami lub orzechami, a między posiłkami pić wodę mineralną, herbatę ziołowa lub owocową.