Warzywa - smaczne i zdrowe

Warzywa - smaczne i zdrowe

Polacy pomału przekonują się do warzyw. Na pewno jest to zasługa dietetyków przypominających ciągle o ich dobroczynnym wpływie na ludzki organizm oraz programów kulinarnych, dzięki którym nasi rodacy nauczyli się trochę więcej na temat odpowiedniego i smacznego przyrządzania warzyw. Na polskich stołach nie goszczą już tylko znienawidzona z dziecięcych lat marchewka z groszkiem i buraczki. Polacy coraz częściej sięgają po warzywa takiej jak cykoria czy jarmuż.

Pierwszą z nich można już powszechnie spotkać w menu różnego rodzaju restauracji. Jarmuż nie zdążył co prawda tam jeszcze zagościć, ale coraz częściej pytamy o niego w sklepach i na bazarach. Nic dziwnego – ta zapomniana, rodzima kapusta ma nie tylko dużo właściwości zdrowotnych, ale też niezwykle walory dekoracyjne. Polacy chętnie sięgają także po pyszne zupy krem z przeróżnych warzyw – brokułów, kalafiora czy marchewki.

Bardzo polubiliśmy też szparagi, a kaloryczne majonezowe sałatki, coraz częściej zastępujemy lżejszymi, na bazie rukoli, roszponki czy świeżego szpinaku.