Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Nietermiczne sposoby utrwalania żywności
Poddanie żywności obróbce wysokiej, lub niskiej temperatury to współcześnie najprostsza, a zarazem najpowszechniejsza metoda utrwalania żywności. Wszystko idzie jednak w tym kierunku, aby produkty spożywcze konserwować w inny sposób, przede wszystkim zdrowszy i bezpieczniejszy. Producenci żywności
Czy warto stosować kostkę rosołową?
Kostka rosołowa jest jednym z bardzo popularnych składników, stosowanych w kuchniach wielu Polaków. Uznawana jest za wielkie ułatwienie, szczególnie podczas przyrządzania zup oraz sosów. Jednak czy jej używanie faktycznie jest tak dobrym rozwiązaniem, jak w rzeczywistości mogłoby się wydawać? Czy w
10 sposobów na zdrowe życie
Jak wiemy, to co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze życie. To właśnie od jedzenia, w głównej mierze zależy nasze zdrowie i jakość życia. Istnieje kilka sposobów, jak należy zadbać o swój organizm w ciągu dnia. aranżacja wnętrz warszawa domy blisko centrum gdańsk Pierwszym sposobem na zdrowe życ
Ciepło nie tylko na sercu
Ważną sprawą podczas zdrowego odżywiania jest to, aby utrzymywać ciepło w żołądku. Organizm lepiej funkcjonuje, gdy nasz żołądek utrzymuje stałą temperaturę, niż gdy temperatura w nim gwałtownie spada. Jeśli borykamy się z częstym problemem zimnych rąk czy stóp, warto zadbać o zjedzenie potraw, któ
Słony zabójca
Stwierdzeniem prawdziwym lecz banalnym, byłoby to, że tylko posiłek smaczny wyjdzie człowiekowi na zdrowie. Najbardziej znaną przyprawą stosowaną w kuchniach na całym świecie jest sól. Bez niej żaden posiłek nie jest dość smaczny, z kolei gdy dodamy soli zbyt dużo, posiłek również nie będzie jadaln
Fascynujący świat kulinariów
Prawdopodobnie nie każdy pod wpływem ogromu smaków jakie na nas czekają stanie się kulinarnym fascynatem, ale z pewnością warto uczynić pierwszy krok w tym kierunku. Może przecież zacząć się delikatnie i całkiem niewinnie – od odwiedzania nowych restauracji, od wzięcia udziału w jakiejś prezentacji
Idealne dania z grilla
Sezon grillowy co roku rozpoczyna się wraz z długim majowym weekendem. To właśnie wtedy większość z nas udaje się na działki bądź nad jeziora i rozpoczyna grillowanie. Co oprócz typowej kiełbasy można przyrządzić na grillu i w jaki sposób to zrobić, aby by ło naprawdę dobre? Na grillu możemy oczywiś
Kuchnia polska odkryta na nowo
Bardzo dużo miejsca w naszych rozważaniach dotyczących degustacji, food-pairingu czy prezentacji kulinarnych poświęcamy zagranicznym tradycjom. Kuchnie świata są wspaniałe i pyszne – nie ma co do tego wątpliwości. Dlatego właśnie warto sięgać po te specjały i cieszyć nimi podniebienie. Jednak nie
Piwo nie jest gorsze
W kontekście łączenia z potrawami i ogólnie pozycją w świecie kulinariów bardzo wiele mówi się o winie. Inne trunki z reguły znajdują się na marginesie, a warto to stopniowo zmieniać. Na przykład od kilkunastu lat można zauważyć na Zachodzie trend uwzględniania piwa jako ważnego elementu food-pairi
Bawmy się smakami
Wspomnieliśmy o swobodzie i o znaczeniu jakie ma ona przy gotowaniu. Będziemy się upierać, że to jedna z najważniejszych spraw i jest to coś, do czego należy dochodzić stopniowo. Człowiek, który dopiero zaczyna swój kulinarny rozwój ma wiele pytań i wątpliwości, więc musi szukać rozwiązań. Pomaga m
Ludzie pokochali gotowanie
Polacy, podobnie jak wiele innych nacji na świecie, od lat mogą zauważyć rosnące zainteresowanie tematyką kulinarną. Fakty są takie, że w coraz większym stopniu ciekawi nas dobre jedzenie. Chcemy poznawać nowe smaki i aromaty, bawić się daniami i próbować rzeczy, które jeszcze jakiś czas temu były
Nowa piramida
Zmianie uległa ostatnio słynna piramida żywieniowa. Obecną piramidę nazywa się „odwróconą”, jednak nie należy tego brać do siebie zbyt dosłownie. https://www.opakowaniaok.pl/76-torby-reklamowki-i-woreczki czekoladowe dekoracje do ciast Choć ta nowa piramida opiera się na starej, wprowadzone do n