Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Naczynia do serwowania oliwek
Oliwki to dobry pomysł na przystawki. Warto podać je w apetyczny sposób, serwując w odpowiednich naczyniach i za pomocą różnych akcesoriów. Naczynia na oliwki nie są popularnym elementem kuchennym, ale ich kupno będzie dobrym pomysłem, jeśli często podajemy je gościom. Oliwki można wyłożyć do nacz
Zupa meksykańska
Świetną alternatywą dla rosołu jest podanie na niedzielny obiad zupy meksykańskiej, przez niektórych zwanej też zupą czerwoną. Zupa meksykańska jest daniem bardzo sycącym i może być serwowana jako pierwsze danie przy obiadach dwudaniowych lub też jako samodzielny obiad. Niezbędne składniki: 1 duża
Rozwój przemysłu spożywczego wiąże się z jego innowacyjnością
Aby móc mówić o rozwoju przemysłu spożywczego, konieczne jest przeanalizowanie poziomu innowacyjności tego segmentu rynku. Rozwój bowiem wiąże się nierozerwalnie z innowacjami, które dotyczą wielu aspektów. Współczesny kształt polskiego przemysły spożywczego, w niewielkim stopniu przypomina ten, z k
Certyfikowany przemysł spożywczy
Przemysł spożywczy rozwija się w zawrotnym tempie. Ten segment polskiej gospodarki jest doceniany zarówno w kraju, jak i w Europie. Polscy producenci są głównymi dostawcami dla takich krajów jak Niemcy, Belgia, Francja, a nawet Rosja. Z uwagi na to, że polska żywność sprzedawana jest również poza
Koncerny stawiają na żywność bez glutenu
Gluten będący mieszanką białek roślinnych, występujący w ziarnach niektórych zbóż, jeszcze do niedawna znany był z nazwy nielicznym. Dzisiaj niemal prawie każdy wie, czym jest gluten i do czego może doprowadzić jego spożywanie. Coraz popularniejsze są zarówno diety, jak i produkty bezglutenowe. To
Hiszpańskie gazpacho
Kto z nas nie lubi eksperymentować w kuchni? Nowości w kuchni są jak najbardziej pożądane, zwłaszcza jeśli są pyszne i chętnie do nich wracamy. Jedną z takich nowości, która może często powracać na nasze stoły, jest pochodzące z Hiszpanii gazpacho. Składniki potrawy: pomidory, sos pomidorowy, woda,
Czy fast-food może być dobry?
Fast-food kojarzy nam się bardzo źle. Pierwsze, co przychodzi nam na myśl, gdy myślimy o takim szybkim jedzeniu to ociekające tłuszczem frytki, hot-dogi i zrobione z wątpliwej jakości mięsa hamburgery oraz kebaby. Dziś jednak, szczególnie w większych miastach, możemy znaleźć dobre, szybkie jedzeni
Zdrowa dieta- zdrowe efekty
Jak wszyscy doskonale wiemy, odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą nie tylko zdrowego życia, ale także zdrowego odchudzania. Jeśli podejmujemy się wyzwania, dzięki któremu chcemy zrzucić kilogramy i uzyskać piękną sylwetkę, musimy zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami, dzięki którym uda n
Dobrze przyrządzone mięso
Mięso to najczęściej główny element naszego obiadowego dania – bez niego większość Polaków w ogóle nie wyobraża sobie tego posiłku. Pomimo że jest ono tak popularne, nie każdy potrafi przyrządzić je w prawidłowy sposób, aby było jak najsmaczniejsze. Tymczasem przygotowanie pysznej porcji mięsa to n
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania świeżych warzyw i owoców
Nikt z nas nie może zaprzeczyć, że warzywa i owoce są zdrowe. Powinny one stanowić podstawę prawidłowej diety każdego człowieka. Jednak czy produkty, które na co dzień kupujemy w marketach, sklepach czy targowiskach, w stu procentach przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia? Poniżej znajdziemy ki
Jak rozpoznać dobry żółty ser?
Żółty ser należy do produktów stale obecnych w naszej diecie. Dodajemy go nie tylko do kanapek, ale także do makaronów, pizzy, zapiekanek, a nawet sałatek. Na rynku możemy dostać bardzo wiele rodzajów sera – jak jednak rozpoznać, że jest on naprawdę dobrej jakości? Ser twardy, czyli mówiąc potoczn
Warzywa - smaczne i zdrowe
Polacy pomału przekonują się do warzyw. Na pewno jest to zasługa dietetyków przypominających ciągle o ich dobroczynnym wpływie na ludzki organizm oraz programów kulinarnych, dzięki którym nasi rodacy nauczyli się trochę więcej na temat odpowiedniego i smacznego przyrządzania warzyw. Na polskich stoł