Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Bawmy się smakami
Wspomnieliśmy o swobodzie i o znaczeniu jakie ma ona przy gotowaniu. Będziemy się upierać, że to jedna z najważniejszych spraw i jest to coś, do czego należy dochodzić stopniowo. Człowiek, który dopiero zaczyna swój kulinarny rozwój ma wiele pytań i wątpliwości, więc musi szukać rozwiązań. Pomaga m

Certyfikowany przemysł spożywczy
Przemysł spożywczy rozwija się w zawrotnym tempie. Ten segment polskiej gospodarki jest doceniany zarówno w kraju, jak i w Europie. Polscy producenci są głównymi dostawcami dla takich krajów jak Niemcy, Belgia, Francja, a nawet Rosja. Z uwagi na to, że polska żywność sprzedawana jest również poza

Chudnij zdrowo
Zdrowa dieta jest najważniejszym elementem podczas odchudzania. Warto wiedzieć, że spalanie kalorii tylko poprzez ćwiczenia jest bardzo trudne, jak nawet nie niemożliwe. Jeśli podczas odchudzania nie stosujemy odpowiedniej diety, same ćwiczenia nie wystarczą do utrzymania zdrowej i pięknej sylwetk

Czy warto stosować kostkę rosołową?
Kostka rosołowa jest jednym z bardzo popularnych składników, stosowanych w kuchniach wielu Polaków. Uznawana jest za wielkie ułatwienie, szczególnie podczas przyrządzania zup oraz sosów. Jednak czy jej używanie faktycznie jest tak dobrym rozwiązaniem, jak w rzeczywistości mogłoby się wydawać? Czy w

Czym zastąpić słodycze?
Co najczęściej wykluczamy ze swojej diety, jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Najczęściej słodycze. Świadomość, że to właśnie one w dużej mierze odpowiadają za nasze tycie, jest bardzo szeroka. Jednocześnie jednak rezygnacja z tego właśnie elementu jadłospisu

Dobre jedzenie w pizzerii
Kiedy myślimy o pizzerii, pierwsze co przychodzi nam na myśl to oczywiście pizza – na cienkim bądź mniej tradycyjnym grubym cieście, pokryta aromatycznym sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Dziś pizzerie serwują jednak nie tylko pizzę, ale wiele innych dań, których większość ma swoje korzeni

Dobrze przyrządzone mięso
Mięso to najczęściej główny element naszego obiadowego dania – bez niego większość Polaków w ogóle nie wyobraża sobie tego posiłku. Pomimo że jest ono tak popularne, nie każdy potrafi przyrządzić je w prawidłowy sposób, aby było jak najsmaczniejsze.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jak

Drugie śniadanie równie ważne
Często między śniadaniem a obiadem borykamy się z dokuczliwym głodem. Nie jest dobrze wstrzymać się wtedy z jedzeniem czekając na obiad, ponieważ głód jest sygnałem, że nasz organizm potrzebuje ważnych dla niego substancji.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? Dlatego

Egzotyczne podróże i kuchenne inspiracje
Bardzo dużo ludzi teraz podróżuje. Nie na zorganizowane wycieczki i najczęściej nie tylko do Europy.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? To podróże coraz bardziej dalekie, egzotyczne, pełne przygód. Często do Azji.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pa

Hiszpańskie gazpacho
Kto z nas nie lubi eksperymentować w kuchni? Nowości w kuchni są jak najbardziej pożądane, zwłaszcza jeśli są pyszne i chętnie do nich wracamy. Jedną z takich nowości, która może często powracać na nasze stoły, jest pochodzące z Hiszpanii gazpacho. Składniki potrawy: pomidory, sos pomidorowy, woda,

Idealne dania z grilla
Sezon grillowy co roku rozpoczyna się wraz z długim majowym weekendem. To właśnie wtedy większość z nas udaje się na działki bądź nad jeziora i rozpoczyna grillowanie. Co oprócz typowej kiełbasy można przyrządzić na grillu i w jaki sposób to zrobić, aby było naprawdę dobre? Na grillu możemy oczywiś

Jak rozpoznać dobrą pizzę?
Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków – nic dziwnego, jest tania, smaczna i zaspokoi nawet największy głód. Większość osób twierdzi, że pizza nie może być niedobra, a co najwyżej średnia. Jednak prawdziwi smakosze tego dania mają już na ten temat nieco odmienne zdanie.Przeczytaj również: Czym jest

Jak rozpoznać dobry żółty ser?
Żółty ser należy do produktów stale obecnych w naszej diecie.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? Dodajemy go nie tylko do kanapek, ale także do makaronów, pizzy, zapiekanek, a nawet sałatek.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? Na r

Jedzenie dobre dla dzieci
Dieta dzieci z pewnością różni się od diety dorosłych – jest w niej o wiele więcej białka i wyrobów mlecznych, nie ma natomiast zupełnie niektórych produktów, takich jak grzyby. Co więc podawać najmłodszym, aby byli zdrowi i prawidłowo się rozwijali. Nie można oczywiście zapominać o śniadaniu, któr

Koncerny stawiają na żywność bez glutenu
Gluten będący mieszanką białek roślinnych, występujący w ziarnach niektórych zbóż, jeszcze do niedawna znany był z nazwy nielicznym. Dzisiaj niemal prawie każdy wie, czym jest gluten i do czego może doprowadzić jego spożywanie. Coraz popularniejsze są zarówno diety, jak i produkty bezglutenowe.Przec

Kuchenny niezbędnik
Prawdziwy miłośnik gotowania ma w swojej kuchni wszystko, co potrzebne do przyrządzania potraw. Kuchenny niezbędnik pozwala mu szybko i łatwo przygotowywać dania. Warto zgromadzić wcześniej potrzebne sprzęty i przybory kuchenne, by móc z przyjemnością realizować przepisy. Kucharz musi mieć zestaw

Kuchnia polska odkryta na nowo
Bardzo dużo miejsca w naszych rozważaniach dotyczących degustacji, food-pairingu czy prezentacji kulinarnych poświęcamy zagranicznym tradycjom. Kuchnie świata są wspaniałe i pyszne – nie ma co do tego wątpliwości. Dlatego właśnie warto sięgać po te specjały i cieszyć nimi podniebienie. Jednak nie

Kurczak w ryżu
Kurczak w ryżu z brokułem jest doskonałym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Danie jest smaczne, pożywne i zdrowe. Jego przygotowanie zajmuje około godziny. Potrawa będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 50 dkg fileta z kurczaka, 1/2 brokuła, 1 duża cebula, 20 dkg ryżu, 3 ły

Ludzie pokochali gotowanie
Polacy, podobnie jak wiele innych nacji na świecie, od lat mogą zauważyć rosnące zainteresowanie tematyką kulinarną. Fakty są takie, że w coraz większym stopniu ciekawi nas dobre jedzenie. Chcemy poznawać nowe smaki i aromaty, bawić się daniami i próbować rzeczy, które jeszcze jakiś czas temu były

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania świeżych warzyw i owoców
Nikt z nas nie może zaprzeczyć, że warzywa i owoce są zdrowe. Powinny one stanowić podstawę prawidłowej diety każdego człowieka. Jednak czy produkty, które na co dzień kupujemy w marketach, sklepach czy targowiskach, w stu procentach przyczyniają się do poprawy naszego zdrowia? Poniżej znajdziemy ki

Naleśniki - dobre na śniadanie i obiad
Naleśniki to danie bardzo uniwersalne – dobre są zarówno na niedzielne śniadanie, kiedy mamy więcej czasu, żeby je przygotować, jak i na lekki, letni obiad. O tym, że Polacy kochają naleśniki świadczy także powstawanie coraz większych ilości restauracji serwujących tę potrawę. Z czym można je przy

Nowa piramida
Zmianie uległa ostatnio słynna piramida żywieniowa. Obecną piramidę nazywa się „odwróconą”, jednak nie należy tego brać do siebie zbyt dosłownie. https://www.opakowaniaok.pl/76-torby-reklamowki-i-woreczki czekoladowe dekoracje do ciast Choć ta nowa piramida opiera się na starej, wprowadzone do n

Piwo nie jest gorsze
W kontekście łączenia z potrawami i ogólnie pozycją w świecie kulinariów bardzo wiele mówi się o winie. Inne trunki z reguły znajdują się na marginesie, a warto to stopniowo zmieniać. Na przykład od kilkunastu lat można zauważyć na Zachodzie trend uwzględniania piwa jako ważnego elementu food-pairi

Podjadanie nałogiem
Podjadanie wydaje się być czynem bezkarnym, ponieważ trudno jest wtedy liczyć kalorie. Z podjadaniem jest jak z nałogiem, ponieważ z czasem staje się ono odruchowe. Niestety najczęściej podjadamy produkty wysokokaloryczne, takie jak chipsy, słone paluszki czy ciastka. Ciągłe podjadanie prowadzi do

