Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Bawmy się smakami
Wspomnieliśmy o swobodzie i o znaczeniu jakie ma ona przy gotowaniu. Będziemy się upierać, że to jedna z najważniejszych spraw i jest to coś, do czego należy dochodzić stopniowo. Człowiek, który dopiero zaczyna swój kulinarny rozwój ma wiele pytań i wątpliwości, więc musi szukać rozwiązań. Pomaga m

Ciepło nie tylko na sercu
Ważną sprawą podczas zdrowego odżywiania jest to, aby utrzymywać ciepło w żołądku. Organizm lepiej funkcjonuje, gdy nasz żołądek utrzymuje stałą temperaturę, niż gdy temperatura w nim gwałtownie spada. Jeśli borykamy się z częstym problemem zimnych rąk czy stóp, warto zadbać o zjedzenie potraw, któ

Czy fast-food może być dobry?
Fast-food kojarzy nam się bardzo źle. Pierwsze, co przychodzi nam na myśl, gdy myślimy o takim szybkim jedzeniu to ociekające tłuszczem frytki, hot-dogi i zrobione z wątpliwej jakości mięsa hamburgery oraz kebaby. Dziś jednak, szczególnie w większych miastach, możemy znaleźć dobre, szybkie jedzeni

Czy warto stosować kostkę rosołową?
Kostka rosołowa jest jednym z bardzo popularnych składników, stosowanych w kuchniach wielu Polaków. Uznawana jest za wielkie ułatwienie, szczególnie podczas przyrządzania zup oraz sosów. Jednak czy jej używanie faktycznie jest tak dobrym rozwiązaniem, jak w rzeczywistości mogłoby się wydawać? Czy w

Drugie śniadanie równie ważne
Często między śniadaniem a obiadem borykamy się z dokuczliwym głodem. Nie jest dobrze wstrzymać się wtedy z jedzeniem czekając na obiad, ponieważ głód jest sygnałem, że nasz organizm potrzebuje ważnych dla niego substancji.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? Dlatego

Hiszpańskie gazpacho
Kto z nas nie lubi eksperymentować w kuchni? Nowości w kuchni są jak najbardziej pożądane, zwłaszcza jeśli są pyszne i chętnie do nich wracamy. Jedną z takich nowości, która może często powracać na nasze stoły, jest pochodzące z Hiszpanii gazpacho. Składniki potrawy: pomidory, sos pomidorowy, woda,

Idealne dania z grilla
Sezon grillowy co roku rozpoczyna się wraz z długim majowym weekendem. To właśnie wtedy większość z nas udaje się na działki bądź nad jeziora i rozpoczyna grillowanie. Co oprócz typowej kiełbasy można przyrządzić na grillu i w jaki sposób to zrobić, aby było naprawdę dobre? Na grillu możemy oczywiś

Jak rozpoznać dobrą pizzę?
Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków – nic dziwnego, jest tania, smaczna i zaspokoi nawet największy głód. Większość osób twierdzi, że pizza nie może być niedobra, a co najwyżej średnia. Jednak prawdziwi smakosze tego dania mają już na ten temat nieco odmienne zdanie.Przeczytaj również: Czym jest

Jak rozpoznać dobry żółty ser?
Żółty ser należy do produktów stale obecnych w naszej diecie.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? Dodajemy go nie tylko do kanapek, ale także do makaronów, pizzy, zapiekanek, a nawet sałatek.Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego? Na r

Jedzenie dobre dla dzieci
Dieta dzieci z pewnością różni się od diety dorosłych – jest w niej o wiele więcej białka i wyrobów mlecznych, nie ma natomiast zupełnie niektórych produktów, takich jak grzyby. Co więc podawać najmłodszym, aby byli zdrowi i prawidłowo się rozwijali. Nie można oczywiście zapominać o śniadaniu, któr

Koncerny stawiają na żywność bez glutenu
Gluten będący mieszanką białek roślinnych, występujący w ziarnach niektórych zbóż, jeszcze do niedawna znany był z nazwy nielicznym. Dzisiaj niemal prawie każdy wie, czym jest gluten i do czego może doprowadzić jego spożywanie. Coraz popularniejsze są zarówno diety, jak i produkty bezglutenowe.Przec

Kuchnia polska odkryta na nowo
Bardzo dużo miejsca w naszych rozważaniach dotyczących degustacji, food-pairingu czy prezentacji kulinarnych poświęcamy zagranicznym tradycjom. Kuchnie świata są wspaniałe i pyszne – nie ma co do tego wątpliwości. Dlatego właśnie warto sięgać po te specjały i cieszyć nimi podniebienie. Jednak nie

Kurczak w ryżu
Kurczak w ryżu z brokułem jest doskonałym pomysłem na szybki i smaczny obiad. Danie jest smaczne, pożywne i zdrowe. Jego przygotowanie zajmuje około godziny. Potrawa będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Składniki: 50 dkg fileta z kurczaka, 1/2 brokuła, 1 duża cebula, 20 dkg ryżu, 3 ły

Ludzie pokochali gotowanie
Polacy, podobnie jak wiele innych nacji na świecie, od lat mogą zauważyć rosnące zainteresowanie tematyką kulinarną. Fakty są takie, że w coraz większym stopniu ciekawi nas dobre jedzenie. Chcemy poznawać nowe smaki i aromaty, bawić się daniami i próbować rzeczy, które jeszcze jakiś czas temu były

Nowa piramida
Zmianie uległa ostatnio słynna piramida żywieniowa. Obecną piramidę nazywa się „odwróconą”, jednak nie należy tego brać do siebie zbyt dosłownie. https://www.opakowaniaok.pl/76-torby-reklamowki-i-woreczki czekoladowe dekoracje do ciast Choć ta nowa piramida opiera się na starej, wprowadzone do n

Piwo nie jest gorsze
W kontekście łączenia z potrawami i ogólnie pozycją w świecie kulinariów bardzo wiele mówi się o winie. Inne trunki z reguły znajdują się na marginesie, a warto to stopniowo zmieniać. Na przykład od kilkunastu lat można zauważyć na Zachodzie trend uwzględniania piwa jako ważnego elementu food-pairi

Podjadanie nałogiem
Podjadanie wydaje się być czynem bezkarnym, ponieważ trudno jest wtedy liczyć kalorie. Z podjadaniem jest jak z nałogiem, ponieważ z czasem staje się ono odruchowe. Niestety najczęściej podjadamy produkty wysokokaloryczne, takie jak chipsy, słone paluszki czy ciastka. Ciągłe podjadanie prowadzi do

Popularność żywności dedykowanej
Żyjemy w czasach, w których na choroby cywilizacyjne cierpi coraz większa grupa społeczeństwa. Coraz mniej się ruszamy, w konsekwencji czego chorujemy na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, jesteśmy otyli i zagrożeni zawałem.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? W przypa

Przestrzegaj zasad
Zdrowe odżywianie się jest jednym z najważniejszych elementów, jakie wpływają na jakość i długość naszego życia. Właściwie dopasowana dieta ma swoje odbicie na naszym wyglądzie zewnętrznym, ponieważ decyduje o stanie naszej skóry, paznokci, włosów, ale również o kondycji psychicznej i fizycznej.

Pstrąg inaczej podany
Choć dietetycy wciąż podkreślają dobroczynny wpływ ryb na zdrowie człowieka, Polacy cały czas niechętnie włączają je do swojej diety. Jeśli już, najczęściej są to ryby smażone na głębokim tłuszczu i często obtoczone w panierce z bułki tartej. Tymczasem w naszym kraju mamy bardzo wiele smacznych ry

Sernik - tradycyjny polski deser
Sernik to ciasto typowo polskie – towarzyszy nam na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a jego bardziej lekkie odmiany (np. podawane na zimno) także przez okres wiosenny i letni. Jak jednak sprawić, aby przyrządzony przez nas sernik był naprawdę pyszny? Podstawą jest tu oczywiście twaróg – jeśli wybierzem

Słodka trucizna
Słodycze są czymś, co lubi chyba każdy z nas. Często sięgamy po coś słodkiego na poprawę humoru lub aby umilić sobie dzień. Pociąg do słodyczy jest winą przyzwyczajenia. Już od najmłodszych lat, cukier kojarzy się człowiekowi z czymś smacznym i przyjemnym.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on

Tematyczne przyjęcie – Azja
Warto, dla urozmaicenia, wprowadzić nową świecką tradycje i zapraszać znajomych od czasu do czasu na przyjęcia tematyczne. Miałoby to polegać na tym, aby serwować tego wieczora tylko potrawy i trunki z jakiegoś kraju lub regionu geograficznego.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są

Warzywa - smaczne i zdrowe
Polacy pomału przekonują się do warzyw. Na pewno jest to zasługa dietetyków przypominających ciągle o ich dobroczynnym wpływie na ludzki organizm oraz programów kulinarnych, dzięki którym nasi rodacy nauczyli się trochę więcej na temat odpowiedniego i smacznego przyrządzania warzyw. Na polskich stoł