Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Słodka trucizna
Gastronomia, artykuły spożywcze

Słodka trucizna

Słodycze są czymś, co lubi chyba każdy z nas. Często sięgamy po coś słodkiego na poprawę humoru lub aby umilić sobie dzień. Pociąg do słodyczy jest winą przyzwyczajenia. Już od najmłodszych lat, cukier kojarzy się człowiekowi z czymś smacznym i przyjemnym.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyz

Słony zabójca
Gastronomia, artykuły spożywcze

Słony zabójca

Stwierdzeniem prawdziwym lecz banalnym, byłoby to, że tylko posiłek smaczny wyjdzie człowiekowi na zdrowie. Najbardziej znaną przyprawą stosowaną w kuchniach na całym świecie jest sól. Bez niej żaden posiłek nie jest dość smaczny, z kolei gdy dodamy soli zbyt dużo, posiłek również nie będzie jadaln

Tematyczne przyjęcie – Azja
Gastronomia, artykuły spożywcze

Tematyczne przyjęcie – Azja

Warto, dla urozmaicenia, wprowadzić nową świecką tradycje i zapraszać znajomych od czasu do czasu na przyjęcia tematyczne. Miałoby to polegać na tym, aby serwować tego wieczora tylko potrawy i trunki z jakiegoś kraju lub regionu geograficznego.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w prac

Zbożowe znaczy zdrowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zbożowe znaczy zdrowe

Prawidłowo zaplanowany jadłospis, powinien składać się z co najmniej pięciu porcji produktów zbożowych. Każdego dnia, produkty zbożowe powinny stanowić 40% naszego pożywienia. Najlepiej, jeśli zboża uprawiane są organiczne i nie są genetycznie modyfikowane. Zboża są głównym źródłem energii, która n

Zupa meksykańska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupa meksykańska

Świetną alternatywą dla rosołu jest podanie na niedzielny obiad zupy meksykańskiej, przez niektórych zwanej też zupą czerwoną. Zupa meksykańska jest daniem bardzo sycącym i może być serwowana jako pierwsze danie przy obiadach dwudaniowych lub też jako samodzielny obiad. Niezbędne składniki: 1 duża

Czy warto stosować kostkę rosołową?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy warto stosować kostkę rosołową?

Kostka rosołowa jest jednym z bardzo popularnych składników, stosowanych w kuchniach wielu Polaków. Uznawana jest za wielkie ułatwienie, szczególnie podczas przyrządzania zup oraz sosów. Jednak czy jej używanie faktycznie jest tak dobrym rozwiązaniem, jak w rzeczywistości mogłoby się wydawać? Czy w

Dobrze przyrządzone mięso
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobrze przyrządzone mięso

Mięso to najczęściej główny element naszego obiadowego dania – bez niego większość Polaków w ogóle nie wyobraża sobie tego posiłku. Pomimo że jest ono tak popularne, nie każdy potrafi przyrządzić je w prawidłowy sposób, aby było jak najsmaczniejsze.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w

Jedzenie dobre dla dzieci
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jedzenie dobre dla dzieci

Dieta dzieci z pewnością różni się od diety dorosłych – jest w niej o wiele więcej białka i wyrobów mlecznych, nie ma natomiast zupełnie niektórych produktów, takich jak grzyby. Co więc podawać najmłodszym, aby byli zdrowi i prawidłowo się rozwijali. Nie można oczywiście zapominać o śniadaniu, któr

Nowa piramida
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nowa piramida

Zmianie uległa ostatnio słynna piramida żywieniowa. Obecną piramidę nazywa się „odwróconą”, jednak nie należy tego brać do siebie zbyt dosłownie. https://www.opakowaniaok.pl/76-torby-reklamowki-i-woreczki czekoladowe dekoracje do ciast Choć ta nowa piramida opiera się na starej, wprowadzone do n

Piwo nie jest gorsze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Piwo nie jest gorsze

W kontekście łączenia z potrawami i ogólnie pozycją w świecie kulinariów bardzo wiele mówi się o winie. Inne trunki z reguły znajdują się na marginesie, a warto to stopniowo zmieniać. Na przykład od kilkunastu lat można zauważyć na Zachodzie trend uwzględniania piwa jako ważnego elementu food-pairi

Spal kalorie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Spal kalorie

Zdrowie jest jedną z najbardziej cennych wartości w życiu każdego człowieka. Dlaczego jednak, ruch fizyczny jest dla człowieka tak ważny? Mówi się, że w życiu można kupić wszystko, jednak zdrowia nie kupimy. Jeśli raz je stracimy, nigdy już go nie odzyskamy w całości.Przeczytaj również: Jakie są naj

Warzywa - smaczne i zdrowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Warzywa - smaczne i zdrowe

Polacy pomału przekonują się do warzyw. Na pewno jest to zasługa dietetyków przypominających ciągle o ich dobroczynnym wpływie na ludzki organizm oraz programów kulinarnych, dzięki którym nasi rodacy nauczyli się trochę więcej na temat odpowiedniego i smacznego przyrządzania warzyw. Na polskich stoł

Rozwój przemysłu spożywczego wiąże się z jego innowacyjnością
Gastronomia, artykuły spożywcze

Rozwój przemysłu spożywczego wiąże się z jego innowacyjnością

Aby móc mówić o rozwoju przemysłu spożywczego, konieczne jest przeanalizowanie poziomu innowacyjności tego segmentu rynku. Rozwój bowiem wiąże się nierozerwalnie z innowacjami, które dotyczą wielu aspektów. Współczesny kształt polskiego przemysły spożywczego, w niewielkim stopniu przypomina ten, z k

Włoski pomysł na obiad
Gastronomia, artykuły spożywcze

Włoski pomysł na obiad

Włoska, jednogarnkowa potrawa może być bardzo dobrą alternatywą dla polskich, tradycyjnych dań obiadowych. Potrawa jest bardzo prosta do przyrządzenia, a do tego także bardzo sycąca oraz, dzięki dodatku natki pietruszki – bardzo zdrowa. Składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, co

Dlaczego warto jeść ryby?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są bardzo zdrowym elementem diety każdego człowieka – to stwierdzenie, w dużej mierze dzięki popularnej w ostatnich latach kampanii społecznej, z pewnością nie budzi wątpliwości. Zdajemy sobie sprawę, że jedzenie ryb może korzystnie wpływać na nasze zdrowie, ale tak naprawdę nie wiemy, co w rz

Ciepło nie tylko na sercu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ciepło nie tylko na sercu

Ważną sprawą podczas zdrowego odżywiania jest to, aby utrzymywać ciepło w żołądku. Organizm lepiej funkcjonuje, gdy nasz żołądek utrzymuje stałą temperaturę, niż gdy temperatura w nim gwałtownie spada. Jeśli borykamy się z częstym problemem zimnych rąk czy stóp, warto zadbać o zjedzenie potraw, któ

Czy fast-food może być dobry?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy fast-food może być dobry?

Fast-food kojarzy nam się bardzo źle. Pierwsze, co przychodzi nam na myśl, gdy myślimy o takim szybkim jedzeniu to ociekające tłuszczem frytki, hot-dogi i zrobione z wątpliwej jakości mięsa hamburgery oraz kebaby. Dziś jednak, szczególnie w większych miastach, możemy znaleźć dobre, szybkie jedzeni

Nadmorskie przysmaki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nadmorskie przysmaki

Wczasy nad morzem wiążą się nieodłącznie z leżeniem na plaży, ale także odwiedzeniem niezliczonej ilości knajpek i restauracji, których wszystkie nadmorskie miejscowości posiadają co nie miara.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga? Jakich nadmorskich potraw bez wątpieni

Sokowirówka. Wady i zalety
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sokowirówka. Wady i zalety

Jeśli lubisz świeżo wyciskane soki to zaopatrz się w sokowirówkę. Ten sprzęt kuchenny pozwoli Ci na przyrządzanie świeżych i zdrowych soków owocowych i warzywnych. Jakie są zalety i wady takiego urządzenia? Sito z niewielkimi ostrzami szatkuje warzywa i owoce na jednolitą mieszankę. Tak powstały sok

Fasola po bretońsku
Gastronomia, artykuły spożywcze

Fasola po bretońsku

Fasola po bretońsku, co ciekawe w Bretanii jest zupełnie nieznana, za to bardzo często gości na polskich stołach. Skąd wzięła się taka nazwa? Dokładnie nie wiadomo, ale faktem jest, że jest to jedna z ulubionych potraw polaków. Składniki niezbędne do przyrządzenia potrawy: 2 szklanki drobnej fasol

Nietermiczne sposoby utrwalania żywności
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nietermiczne sposoby utrwalania żywności

Poddanie żywności obróbce wysokiej, lub niskiej temperatury to współcześnie najprostsza, a zarazem najpowszechniejsza metoda utrwalania żywności.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga? Wszystko idzie jednak w tym kierunku, aby produkty spożywcze konserwować w inny sposób

10 sposobów na zdrowe życie
Gastronomia, artykuły spożywcze

10 sposobów na zdrowe życie

Jak wiemy, to co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze życie. To właśnie od jedzenia, w głównej mierze zależy nasze zdrowie i jakość życia. Istnieje kilka sposobów, jak należy zadbać o swój organizm w ciągu dnia. aranżacja wnętrz warszawa domy blisko centrum gdańsk Pierwszym sposobem na zdrowe życ

Fascynujący świat kulinariów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Fascynujący świat kulinariów

Prawdopodobnie nie każdy pod wpływem ogromu smaków jakie na nas czekają stanie się kulinarnym fascynatem, ale z pewnością warto uczynić pierwszy krok w tym kierunku. Może przecież zacząć się delikatnie i całkiem niewinnie – od odwiedzania nowych restauracji, od wzięcia udziału w jakiejś prezentacji

Naczynia do serwowania oliwek
Gastronomia, artykuły spożywcze

Naczynia do serwowania oliwek

Oliwki to dobry pomysł na przystawki. Warto podać je w apetyczny sposób, serwując w odpowiednich naczyniach i za pomocą różnych akcesoriów. Naczynia na oliwki nie są popularnym elementem kuchennym, ale ich kupno będzie dobrym pomysłem, jeśli często podajemy je gościom. Oliwki można wyłożyć do nacz