Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Popularność żywności dedykowanej
Żyjemy w czasach, w których na choroby cywilizacyjne cierpi coraz większa grupa społeczeństwa. Coraz mniej się ruszamy, w konsekwencji czego chorujemy na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, jesteśmy otyli i zagrożeni zawałem.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? W przypa

Przestrzegaj zasad
Zdrowe odżywianie się jest jednym z najważniejszych elementów, jakie wpływają na jakość i długość naszego życia. Właściwie dopasowana dieta ma swoje odbicie na naszym wyglądzie zewnętrznym, ponieważ decyduje o stanie naszej skóry, paznokci, włosów, ale również o kondycji psychicznej i fizycznej.

Pstrąg inaczej podany
Choć dietetycy wciąż podkreślają dobroczynny wpływ ryb na zdrowie człowieka, Polacy cały czas niechętnie włączają je do swojej diety. Jeśli już, najczęściej są to ryby smażone na głębokim tłuszczu i często obtoczone w panierce z bułki tartej. Tymczasem w naszym kraju mamy bardzo wiele smacznych ry

Sernik - tradycyjny polski deser
Sernik to ciasto typowo polskie – towarzyszy nam na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a jego bardziej lekkie odmiany (np. podawane na zimno) także przez okres wiosenny i letni. Jak jednak sprawić, aby przyrządzony przez nas sernik był naprawdę pyszny? Podstawą jest tu oczywiście twaróg – jeśli wybierzem

Słodka trucizna
Słodycze są czymś, co lubi chyba każdy z nas. Często sięgamy po coś słodkiego na poprawę humoru lub aby umilić sobie dzień. Pociąg do słodyczy jest winą przyzwyczajenia. Już od najmłodszych lat, cukier kojarzy się człowiekowi z czymś smacznym i przyjemnym.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on

Spal kalorie
Zdrowie jest jedną z najbardziej cennych wartości w życiu każdego człowieka. Dlaczego jednak, ruch fizyczny jest dla człowieka tak ważny? Mówi się, że w życiu można kupić wszystko, jednak zdrowia nie kupimy. Jeśli raz je stracimy, nigdy już go nie odzyskamy w całości.Przeczytaj również: Czym jest me

Tematyczne przyjęcie – Azja
Warto, dla urozmaicenia, wprowadzić nową świecką tradycje i zapraszać znajomych od czasu do czasu na przyjęcia tematyczne. Miałoby to polegać na tym, aby serwować tego wieczora tylko potrawy i trunki z jakiegoś kraju lub regionu geograficznego.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są

Warzywa - smaczne i zdrowe
Polacy pomału przekonują się do warzyw. Na pewno jest to zasługa dietetyków przypominających ciągle o ich dobroczynnym wpływie na ludzki organizm oraz programów kulinarnych, dzięki którym nasi rodacy nauczyli się trochę więcej na temat odpowiedniego i smacznego przyrządzania warzyw. Na polskich stoł

Zbożowe znaczy zdrowe
Prawidłowo zaplanowany jadłospis, powinien składać się z co najmniej pięciu porcji produktów zbożowych. Każdego dnia, produkty zbożowe powinny stanowić 40% naszego pożywienia. Najlepiej, jeśli zboża uprawiane są organiczne i nie są genetycznie modyfikowane. Zboża są głównym źródłem energii, która n

Zdrowa dieta- zdrowe efekty
Jak wszyscy doskonale wiemy, odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą nie tylko zdrowego życia, ale także zdrowego odchudzania. Jeśli podejmujemy się wyzwania, dzięki któremu chcemy zrzucić kilogramy i uzyskać piękną sylwetkę, musimy zapoznać się z kilkoma ważnymi zasadami, dzięki którym uda n

Zupa meksykańska
Świetną alternatywą dla rosołu jest podanie na niedzielny obiad zupy meksykańskiej, przez niektórych zwanej też zupą czerwoną. Zupa meksykańska jest daniem bardzo sycącym i może być serwowana jako pierwsze danie przy obiadach dwudaniowych lub też jako samodzielny obiad. Niezbędne składniki: 1 duża

Słony zabójca
Stwierdzeniem prawdziwym lecz banalnym, byłoby to, że tylko posiłek smaczny wyjdzie człowiekowi na zdrowie. Najbardziej znaną przyprawą stosowaną w kuchniach na całym świecie jest sól. Bez niej żaden posiłek nie jest dość smaczny, z kolei gdy dodamy soli zbyt dużo, posiłek również nie będzie jadaln

Rozwój przemysłu spożywczego wiąże się z jego innowacyjnością
Aby móc mówić o rozwoju przemysłu spożywczego, konieczne jest przeanalizowanie poziomu innowacyjności tego segmentu rynku. Rozwój bowiem wiąże się nierozerwalnie z innowacjami, które dotyczą wielu aspektów. Współczesny kształt polskiego przemysły spożywczego, w niewielkim stopniu przypomina ten, z k

Włoski pomysł na obiad
Włoska, jednogarnkowa potrawa może być bardzo dobrą alternatywą dla polskich, tradycyjnych dań obiadowych. Potrawa jest bardzo prosta do przyrządzenia, a do tego także bardzo sycąca oraz, dzięki dodatku natki pietruszki – bardzo zdrowa. Składniki są powszechnie dostępne w sklepach spożywczych, co

Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są bardzo zdrowym elementem diety każdego człowieka – to stwierdzenie, w dużej mierze dzięki popularnej w ostatnich latach kampanii społecznej, z pewnością nie budzi wątpliwości. Zdajemy sobie sprawę, że jedzenie ryb może korzystnie wpływać na nasze zdrowie, ale tak naprawdę nie wiemy, co w rz

Ciepło nie tylko na sercu
Ważną sprawą podczas zdrowego odżywiania jest to, aby utrzymywać ciepło w żołądku. Organizm lepiej funkcjonuje, gdy nasz żołądek utrzymuje stałą temperaturę, niż gdy temperatura w nim gwałtownie spada. Jeśli borykamy się z częstym problemem zimnych rąk czy stóp, warto zadbać o zjedzenie potraw, któ

Czy fast-food może być dobry?
Fast-food kojarzy nam się bardzo źle. Pierwsze, co przychodzi nam na myśl, gdy myślimy o takim szybkim jedzeniu to ociekające tłuszczem frytki, hot-dogi i zrobione z wątpliwej jakości mięsa hamburgery oraz kebaby. Dziś jednak, szczególnie w większych miastach, możemy znaleźć dobre, szybkie jedzeni

Nadmorskie przysmaki
Wczasy nad morzem wiążą się nieodłącznie z leżeniem na plaży, ale także odwiedzeniem niezliczonej ilości knajpek i restauracji, których wszystkie nadmorskie miejscowości posiadają co nie miara.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? Jakich nadmorskich potraw bez wątpien

Sokowirówka. Wady i zalety
Jeśli lubisz świeżo wyciskane soki to zaopatrz się w sokowirówkę. Ten sprzęt kuchenny pozwoli Ci na przyrządzanie świeżych i zdrowych soków owocowych i warzywnych. Jakie są zalety i wady takiego urządzenia? Sito z niewielkimi ostrzami szatkuje warzywa i owoce na jednolitą mieszankę. Tak powstały sok

Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku, co ciekawe w Bretanii jest zupełnie nieznana, za to bardzo często gości na polskich stołach. Skąd wzięła się taka nazwa? Dokładnie nie wiadomo, ale faktem jest, że jest to jedna z ulubionych potraw polaków. Składniki niezbędne do przyrządzenia potrawy: 2 szklanki drobnej fasol

Nietermiczne sposoby utrwalania żywności
Poddanie żywności obróbce wysokiej, lub niskiej temperatury to współcześnie najprostsza, a zarazem najpowszechniejsza metoda utrwalania żywności.Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety? Wszystko idzie jednak w tym kierunku, aby produkty spożywcze konserwować w inny sposó

10 sposobów na zdrowe życie
Jak wiemy, to co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze życie. To właśnie od jedzenia, w głównej mierze zależy nasze zdrowie i jakość życia. Istnieje kilka sposobów, jak należy zadbać o swój organizm w ciągu dnia. aranżacja wnętrz warszawa domy blisko centrum gdańsk Pierwszym sposobem na zdrowe życ

Fascynujący świat kulinariów
Prawdopodobnie nie każdy pod wpływem ogromu smaków jakie na nas czekają stanie się kulinarnym fascynatem, ale z pewnością warto uczynić pierwszy krok w tym kierunku. Może przecież zacząć się delikatnie i całkiem niewinnie – od odwiedzania nowych restauracji, od wzięcia udziału w jakiejś prezentacji

Naczynia do serwowania oliwek
Oliwki to dobry pomysł na przystawki. Warto podać je w apetyczny sposób, serwując w odpowiednich naczyniach i za pomocą różnych akcesoriów. Naczynia na oliwki nie są popularnym elementem kuchennym, ale ich kupno będzie dobrym pomysłem, jeśli często podajemy je gościom. Oliwki można wyłożyć do nacz



